fbpx
Home » Bersatu tak ‘terkubur’ tanpa Dr M, ramai pengganti Muhyiddin, kata pemimpin
Perikatan Nasional Politik

Bersatu tak ‘terkubur’ tanpa Dr M, ramai pengganti Muhyiddin, kata pemimpin

Presiden Bersatu merangkap Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin
Pemimpin dalam Bersatu tidak akan menonjol selagi ‘bos’ masih mengetuai, kerana budaya diamalkan adalah untuk kekal taat kepada ketua yang menerajui parti, kata seorang pemimpin parti itu.

PETALING JAYA: Pemimpin Bersatu menepis tanggapan kononnya parti itu bakal berdepan situasi “sukar” sekiranya Muhyiddin Yassin tidak lagi memimpin kerana kebanyakan pemimpin parti itu disifatkan “bukan ori”.


Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Razali Idris berkata ini dibuktikan selepas Dr Mahathir Mohamad tidak lagi memimpin Bersatu, kerana parti itu tidak terkubur apabila Muhyiddin mengambil alih menerajui walaupun langsung tidak menonjolkan diri sebelum itu.


Katanya, dalam Bersatu seseorang pemimpin tidak akan menonjol selagi “bos” masih mengetuai, kerana budaya diamalkan adalah untuk kekal taat kepada ketua yang menerajui parti.


“Kita ada sikap tertib dalam menguruskan parti atau menguruskan jawatan. Kita tidak menonjol merentasi nombor satu.

Razali Idris

“Kita mempunyai pelapis, malah pelapis muda pun ramai. Ada dalam MPT Bersatu sekarang ini dari kalangan profesional yang sebelum ini tidak menyertai mana-mana parti. Kita ada doktor, ada PHD, kita ada pelbagai,” katanya kepada FMT.


Katanya, tindakan Muhyiddin memberi bayangan akan berundur selepas pilihan raya umum ke-15 (PRU15) membuktikan bahawa dalam Bersatu tidak boleh “tongkat langit” untuk kekal menjadi ketua sampai bila-bila, selain menjadi isyarat supaya parti bersiap sedia menyusun pelapis.


“Kita Bersatu tak macam parti lain, pegang jawatan tak nak lepas sampai bila-bila… Tengok parti lain macam mana? Ada presiden PKR kata nak berhenti? Ada pemimpin (presiden) Umno kata nak berhenti? Presiden Amanah, Mohamad Sabu nak berhenti?


“Tidak ada. Tapi kita Bersatu tertib akan beri peluang kepada generasi penerus menerajui parti, bukannya nak jadi ‘bos’ sampai bila-bila,” katanya.


Beliau juga mengakui Muhyiddin sebelum ini pernah beberapa kali menyatakan hasrat untuk bersara dari politik, namun pucuk pimpinan yang mahukannya kekal mengetuai PRU15.


Katanya, ramai pemimpin pelapis ada dalam Bersatu yang mampu kelak menarajui parti, antaranya Timbalan Presiden Ahmad Faizal Azumu; Naib Presiden Radzi Md Jidin; Ronald Kiandee; Mohd Rafiq Naizamohideen; serta Ketua Penerangan Wan Saiful Wan Jan sekalipun mereka mungkin berdepan pelbagai kritikan dalam memantapkan pengalaman.


“Mereka sekarang sedang merintis pengalaman, jadi kita akui ada kelemahan dalam proses itu, tapi itu semua proses untuk lebih baik. Malah dalam Bersatu juga kita ada pemimpin pelapis lain yang mempunyai pengalaman politik, seperti Mohamed Azmin Ali, Mustapa Mohamed dan Hamzah Zainudin.”

Muhammad Faiz Na’aman.

Menurut seorang lagi ahli MPT Muhammad Faiz Na’aman pula, jika Bersatu rapuh dan tiada watak yang mampu meneruskan kepimpinan parti pasca-Muhyiddin, mengapa pula Umno “panik” menjadikan Bersatu sasaran musuh politik utama.


“Persoalan sama ada ‘ori’ atau tidak itu sekadar persepsi sesama orang politik sahaja, sedangkan mereka di luar tetap akan memandang kami sebagai orang BersatU selagi menjunjung logo parti ini,” katanya, dengan menambah sekalipun Muhyiddin bersara beliau tetap diperlukan sebagai penasihat politik.


Terdahulu, penganalisis politik Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata, Bersatu bakal berdepan situasi “sukar” sekiranya Muhyiddin tidak lagi memimpin parti kerana dipenuhi pemimpin “bukan ori”, walaupun dianggap berpengalaman luas dalam arena politik negara.


Azmi mengulas kenyataan Muhyiddin bahawa PRU15 mungkin menjadi penggal terakhirnya untuk bertanding sebelum bersara daripada politik.

Faiz Zainudin

Mengenai Penulis

SBN Admin

error: Content is protected !!