fbpx
Home » Mengatakan ‘Projek IC’ ialah agenda politik yang disengajakan: “Pairin tuding jari pada Mahathir”
Berita Tempatan Politik

Mengatakan ‘Projek IC’ ialah agenda politik yang disengajakan: “Pairin tuding jari pada Mahathir”

Suruhanjaya Siasatan Diraja yang mengesahkan masalah besar PTI di Sabah, mendedahkan agenda politik disengajakan yang kini dikenali sebagai “Projek IC” oleh Tun Dr Mahathir ketika itu, kata Pairin .

KOTA KINABALU: Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang mengesahkan masalah besar pendatang tanpa izin atau PTI di Sabah, mendedahkan agenda politik disengajakan yang kini dikenali sebagai “Projek IC” oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika itu, kata bekas Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Beliau berkata, antara semua masalah politik yang dihadapi Sabah pada masa itu pada 1985 dan sebelum ini adalah pendatang tanpa izin yang dibiarkan masuk ke Sabah kerana penguatkuasaan undang-undang imigresen serba kekurangan dan perbuatan menutup sebelah mata atau galakan tanpa kata-kata.

“Sejarah bagaimana rakyat Sabah, rakyat Malaysia tulen dan parti politik berjuang menentang kemasukan pendatang tanpa izin ini cukup diketahui dan didokumenkan, kali terakhir oleh pendengaran RCI yang dijalankan pada 2014.

“Mahathir menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun sebelum dia mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri sekali lagi dengan sokongan DAP pada 2018!“DAP dan Lim Kit Siang tidak boleh menafikan peranan yang dimainkan oleh Dr Mahathir dalam peningkatan pendatang tanpa izin di negara ini, khususnya di Sabah, di mana mereka mempunyai agenda jelas untuk menjatuhkan Parti Bersatu Sabah (PBS) yang memerintah ketika itu kerana PBS dianggap sebagai Parti Kristian, walaupun ia selama ini merupakan parti politik berbilang kaum sehingga hari ini,” katanya dalam satu kenyataan, Selasa.

Pairin yang juga Huguon Siou masyarakat KadazanDusunMurut mengulas veteran DAP Lim Kit Siang yang menuntut Pairin menjelaskan apa yang dilakukannya selama empat tahun sebagai pengerusi Jawatankuasa Kerja Laporan RCI berhubung pendatang yang diberi kerakyatan sebagai balasan undi.

“Jika tidak kerana mimpi ngeri pendatang tanpa izin dalam daftar pemilih, Joseph Pairin tidak akan dipaksa keluar sebagai Ketua Menteri, dan sekurang-kurangnya enam yang kemudiannya menduduki jawatan tinggi itu tentu tidak akan menjadi Ketua Menteri Sabah,” kata Lim.

Dalam satu kenyataan,Pairin berkata beliau berasa bangga apabila disebut oleh Lim dan diminta menjelaskan apa yang beliau lakukan melalui Jawatankuasa PTI yang ditubuhkan oleh Barisan Nasional (BN) yang beliau pengerusinya.

“Perlu dijelaskan bahawa jawatankuasa saya hanyalah jawatankuasa teknikal. Jawatankuasa utama dan membuat keputusan adalah di bawah pengerusi Perdana Menteri dan Ketua Menteri Sabah sebagai Timbalan Pengerusi.

“Saya mengadakan beberapa mesyuarat sambil menerima banyak cadangan dan cadangan melalui memorandum yang dikemukakan oleh parti politik, organisasi dan individu.

“Semua cadangan itu, saya anggap berjasa dan patut dipertimbangkan kerajaan melalui Jawatankuasa Induk. Jadi saya sampaikan pandangan saya kepada Perdana Menteri, Pengerusi Jawatankuasa Induk untuk pertimbangan dan keputusan muktamad,” katanya.

 Lim juga mengaitkan kenaikan Pairin sebagai KM pada tahun 1985 dan kejatuhan seterusnya sedekad kemudiannya dengan skim berskala besar yang memberikan kewarganegaraan Malaysia kepada pendatang tanpa izin sebagai pertukaran untuk undi mereka kepada parti pemerintah ketika itu, yang dikenali secara meluas sebagai “Projek IC”. 

Pairin teringat bahawa sebagai Ketua Menteri pada 1985, beliau mempunyai keistimewaan untuk melaksanakan keputusan pertamanya yang demokratik dan adil dalam situasi di mana Lim adalah ketua pembangkang dan dinafikan masuk ke Sabah oleh Kerajaan Negeri Berjaya sebelum ini, membenarkan beliau kebebasan bergerak di bawah undang-undang di Sabah.

“Saya perhatikan Lim berdendam dengan saya seolah-olah saya mempunyai tongkat sakti untuk menyelesaikan semua masalah berkaitan kehadiran PTI di Sabah dan di Malaysia.

“Saya harap saya mempunyai tongkat ajaib itu! Dalam laporan dan kenyataan akhbar dan ucapan saya, saya sentiasa menekankan penguatkuasaan undang-undang yang ikhlas terutamanya undang-undang imigresen kita dan kita harus sentiasa berpandukan prinsip bahawa mencegah lebih baik daripada mengubati. 

“Persoalannya selalu: adakah kita peduli? Adakah kita benar-benar melakukannya? Kepada Lim, adakah Pakatan Harapan dan Dr Mahathir anda pernah peduli?,” soal Pairin. 

Pairin mengingatkan rakyat bahawa Dr Mahathir gemar mengacau air tenang.

 “Perlembagaan kita sangat jelas bagaimana sesebuah kerajaan dibentuk dan dipilih oleh rakyat“Pemimpin parti yang menguasai majoriti dalam pilihan raya layak menjadi Ketua Menteri Sabah. Namun Mahathir tidak mengendahkan peruntukan Perlembagaan Negeri kita dan secara unilateral dan diktator memperkenalkan penggiliran jawatan KM!

Beliau berkata ini benar-benar merosakkan ekonomi Sabah, sistem demokrasinya dan memecahbelahkan perpaduan di kalangan rakyat yang kita semua cuba capai selama ini di kalangan rakyat Malaysia.

EDITOR

About the author

Editor SBN

Add Comment

Click here to post a comment

Mengenai Penulis

SBN Admin

error: Content is protected !!