fbpx
Home ยป Senarai 7 minuman terbaik untuk tubuh badan kita
Am Kesihatan

Senarai 7 minuman terbaik untuk tubuh badan kita

Buah lemon kaya dengan kandungan vitamin C. Pengambilan air kosong pula dapat membantu sistem pencernaan anda. -Keluarga

SETIAP apa yang masuk dalam badan kita, semestinya kita nak yang terbaik supaya tubuh badan kita sihat dan bebas dari sebarang penyakit.

Air merupakan bahan kedua terpenting dalam tubuh manusia selepas oksigen dan lebih 60 peratus daripada tubuh manusia terdiri daripada air.

Nak tahu air apa yang terbaik untuk tubuh badan kita? Ikuti perkongsian Dr Noordin ini:

7 MINUMAN TERBAIK DI DUNIA

Setiap hari, badan kita kehilangan 10 hingga 12 cawan air secara purata yang perlu digantikan untuk mengekalkan keseimbang kesihatan tubuh badan.

Antara air minuman yang terbaik adalah:

1. Air zam zamAir zam zam mengandungi mineral yang tinggi di mana dapat mencegah pelbagai isu kesihatan yang di alami anda. Mengikut sains, air zam zam ini bebas daripada mikroorganisme yang boleh mengurangkan kesegaran air

.Air ini mengandungi dua mineral yang sangat penting iaitu kalsium dan magnesium.

Kedua-dua kandungan mineral ini membuatkan air zam zam memberi manfaat dalam menyegarkan tubuh badan.

2. Air mineral

Air mengandungi nutrien yang boleh menyingkirkan toksin dalam badan sekali gus menjadikan kulit lebih sihat dan segar. Kandungan air yang mencukupi boleh menjana sel-sel baru bagi kulit dan rambut.

3. Air kelapa muda

Umumnya, air kelapa mempunyai sedikit rasa manis, masam dan rendah gula serta kalori. Ia hanyalah air bersama kandungan elektrolit seperti kalium, natrium dan magnesium dan kesemua kandungan di dalam air ini membantu menggantikan nutrien yang hilang.

4. Air lemon

Buah lemon kaya dengan kandungan vitamin C. Pengambilan air kosong pula dapat membantu sistem pencernaan anda.

Amalan minum air lemon merupakan satu tabiat mudah yang sering menjadi buah mulut individu yang ingin menurunkan berat badan.

5. Air saderi

Air ‘celery’ ataupun saderi adalah sumber yang sangat kaya dengan antioksidan, serat, vitamin dan mineral. Ia juga mampu membuat sistem penghadaman lebih lancar.

6. Air teh hijau

Teh hijau sebenarnya baik untuk kesihatan tubuh dan kecantikan. Sarat dengan antioksida dan nutrien yang baik untuk badan dan minda.

Malah kajian yang telah dijalankan ke atas lebih 40 ribu penduduk dewasa di negara Jepun yang mengamalkan minumam air teh hijau sebanyak 5 cawan sehari telah menunjukkan jangka hayat yang lebih panjang daripada mereka yang tidak meminumnya.

7. Air coklat gelap

Coklat hitam sarat dengan nutrien dan merupakan salah satu sumber antioksidan terbaik yang boleh anda temui.

Kajian menunjukkan bahawa coklat gelap boleh meningkatkan kesihatan anda dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Bolehlah amalkan tujuh jenis air ini di samping mendapat khasiatnya sekali! Sumber : Tiktok @drnoordinofficial*Artikel asal di Keluarga

AWANI

Mengenai Penulis

SBN Admin

error: Content is protected !!